17.2.22
|
Anneli Xie

Är det möjligt att förändra textil- och modeindustrin? Ett livesänt panelsamtal den 23/2!

Vad behövs för att vi ska lyckas förändra textil- och modeindustrin till att bli mer hållbar? Och vad kan vi göra för att nå dit? Missa inte att kolla in hybrideventet den 23 februari kl 11:30-12:00 för att höra en diskussion av vår expertpanel!

NEST vill skapa en mer hållbar textil- och modeindustri; och nu bjuder vi in till ett hybridevent, den 23 februari.

Häng med för ett livesänt panelsamtal om varför textil-och modebranschen behöver utmanas med innovation och nya idéer för att industrin ska bli mer hållbar!

Medverkar i samtalet gör:

Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO

Cecilia har god kunskap om vad den svenska textilindustrin efterfrågar i framtiden, både material, framtida produktionsteknologier och nya produkter. Hon har också en överblick över de svenska forskningsprojekt som finns på området idag samt de utmaningarna svensk industri står inför. Inom uppdraget för TEKO representerar hon föreningen i olika arbetsgrupper och styrelser med anknytning till branschens utmaningar samt är en av ledamöterna i rådgivarkommittén för utmaningar i en klimatneutral industri inom regeringens samverkansprogram för näringslivets klimatomställning.


Adrian Zethraeus, Science Park Borås/Textilhögskolan Borås

Adrian har bred erfarenhet från modebranschen med särskilt fokus på hållbarhet.Sedan 2015 är Adrian projektledare för Re:textile på Smart Textiles och Science ParkBorås med syfte att möjliggöra cirkulär ekonomi för textil- och modeindustrin.


Nils-Krister Persson, Forskning Science Park Borås/Textilhögskolan Borås

Nils-Krister Persson är ass. professor, docent vid Högskolan i Borås och jobbar vidSmart Textiles, Science Park vid Högskolan i Borås. Nils-Krister har lång erfarenhet både av forskning inom textil och innovation för befrämjandet av nya produkter, tjänster, processer och företag. Från hans egen forskning har exempelvis kommit Waterweave med inriktning mot vattenrening med hjälp av textil, drivet på ChalmersVenture.

Johanna Nissén Karlsson, CEO Vividye

Johanna är VD och medgrundare till Vividye. Hon är f.d. elitidrottare i friidrott, älskar att driva saker framåt och har ett mindset att allt går med hårt jobb. Johanna startade Vividye tillsammans med Gustav Larsson-Utas och forskaren Romain Bordes på Chalmers där de utvecklat en ny teknik för cirkulära textiltryck. Tekniken gör det möjligt att ta bort motiv, trycka nya print om och omigen på samma plagg, utan att förstöra textilfibrerna. Deras vision är att bli industristandard för tryck så att alla kläder med tryck kan återanvändas och återvinnas.


Emma Garrote Fredman, Hållbarhetschef & Produktionschef Gina Tricot

Emma är Global Hållbarhet och Produktion chef på Gina Tricot sedan 2017 och har jobbat och verkat inom den textila värdekedjan i mer än 15 år, främst inom områdena inköp, produktion och hållbarhet. Att jobba med produktion och produkt leder oundvikligen till en tankeställare om vår påverkan på vår planet, vilket födde en längtan att göra skillnad och att skapa förändring i textilproduktion. Hon jobbar globalt med sitt team och leverantörer som är utspridda i stort sett värdens alla hörn.
Hennes strävan är förverkligandet och inte bara prat om nya möjligheter och framtiden.

Eventet sänds från entrén till Textile Fashion Center i Borås kl 11:30-12:00 den 23 februari. Varmt välkommen att titta på plats eller att följa sändningen digitalt via Youtube och sociala kanaler. Länken till eventet går att hitta här.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

NEST är en kostnadsfri accelerationsprocess som genom affärsutveckling, nätverkande och bootcamp ger deltagarna en katapulteffekt för att nå nästa nivå med sin idé. Programmet arrangeras av eXpression Umeå, Sting i Stockholm och xPlot i Lund.

Har du en idé som kan förändra textil- och modeindustrin? Ansök till NEST! Sista ansökan till NEST är den 13 mars. Länk till ansökan hittar du på: https://nestsweden.se/ansokan.

28.5.24
|

MIMIK vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget MIMIK som genom användargenererade digitala kloner, låter kunder prova kläder i endigital miljö på ett lustfyllt sätt och på så vis bidra till mer hållbar konsumtion, minskade returer och ökade vinstmarginaler.

Read more
22.1.24
|
Lars Mattiasson

Framtidens Mode designer

Hur påverkas skapandet när modebranschen digitaliseras?

Read more
10.1.24
|
Lars Mattiasson

‍Skapa en hållbar textil-& modeindustri. Anmäl dig till NEST!

Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och måste gå från överproduktion till en mer hållbar, on-demand baserad produktion och cirkulära affärsmodeller. För att möta dessa utmaningar och driva branschen mot en hållbar framtid, öppnar NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry) upp för ansökningar till 2024 års bootcamp. Programmet är öppet för entreprenörer som vill bidra till denna förändring i textil- och modebranschen.

Read more
1.3.23
|
Anneli Xie

Missa inte Smarts Stora Kunskapsdag – för kreatörer!

Den 15 mars kommer vara fullproppad med inspiration och information för dig som är kultur- och konstskapare. Här finns idéer kring att skapa projekt, hitta finansiering, europeiska samarbeten och digitalisering – missa inte Smarts Stora Kunskapsdag!

Read more
30.1.23
|

Livepodd 15/2: Fashion Transformation - Digitalt mode & gaming

Den 15 februari kl. 11:30–12:15 sänder vi live från xPlot i Lund för en paneldiskussion om de spännande och framväxande möjligheterna inom digitalt mode och gaming – och hur detta kan hjälpa modebranschen att ställa om. Anmäl dig här!

Read more
15.12.22
|

Slow vs. Fast: Framtidens textilproduktion

Förra veckan höll NEST ett spännande panelsamtal om framtidens textilproduktion. Slow vs. fast fashion: hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är egentligen hållbart? Se samtalet här!

Read more
29.11.22
|
Anneli Xie

Nu kan du söka till NEST 2023!

Den 7 december kickar vi igång NEST 2023 med ett event om Framtidens Textilproduktion och vad slow vs. fast fashion innebär. Samtidigt öppnar vi upp för anmälningar till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.

Read more
15.6.22
|
Anneli Xie

"We want to understand the textile industry's challenges within research"

How do we make the fashion industry more sustainable? In the fashion industry, finding holistic solutions in collaborations across borders might be the missing key. We visit Selma Maric and Kim Nygård at MAX IV to hear more about textile research.

Read more
10.6.22
|

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.

Read more