29.11.22
|
Anneli Xie

Nu kan du söka till NEST 2023!

Den 7 december kickar vi igång NEST 2023 med ett event om Framtidens Textilproduktion och vad slow vs. fast fashion innebär. Samtidigt öppnar vi upp för anmälningar till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.

Slow vs. Fast. Hur ser framtidens textilproduktion ut?
Vad är hållbart?

Den 7 december sänder vi ett spännande panelsamtal live från Textile Fashion Centers entré i Borås, kl 11:30. Panelen, som kommer att behandla temat slow vs. fast fashion, sätter också tonen för NEST 2023 – där framtidens textilproduktion står utmanad. Medverkar i panelen gör Lovisa Nolander och Linnéa Magnusdotter, XV Production, Jonas Larsson, Science Park Borås, Mathias Bräck, Science Park Borås och samtalet modereras av Simon Hjelte, Borås INK. Följ sändningen på plats eller digitalt via våra sociala kanaler och webb. Läs mer och anmäl dig här för att få länk till sändningen.

I samband med eventet öppnar ansökan till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.

Textil- och modeindustrin orsakar mycket stor klimatpåverkan kopplat till en linjär och odigitaliserad värdekedja. För att detta ska förändras krävs innovation och nytänkande. En omställning behövs – och det nu. Det är anledningen till att ledande svenska inkubatorer samlats runt NEST - New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry.

Genom att kombinera våra olika specialistområden inom tech och textil kan vi tillsammans identifiera och utveckla tillväxtbolag som med nya lösningar kan bidra till den omställning branschen behöver göra. Därför har vi tagit fram ett program som ger dig en katapulteffekt genom smart finansiering, rätt partnerskap och ett brett korsindustriellt nätverk. Allt för att ge dig större chans att kunna utveckla din innovation och bidra till ett att uppnå en hållbar textil- och modeindustrin. I NEST har vi gått samman för att erbjuda dig ett intensivt, nationellt program som innehåller förutsättningar för att din affärsidé ska lyckas.

- Det här är ett fantastiskt tillfälle för den som bär på en idé inom Mode & Textil. Vi letar efter nya lösningar längs med hela värdekedjan: från fiber till återvinning och allt däremellan. Tillsammans har vi kraften att transformera modebranschen och att göra den mer hållbar. Men för att det ska ske måste vi jobba tillsammans, tvärs över bransch- och kunskapsgränser – och vi behöver din, och många andras, goda idéer för att lyckas, säger Lars Mattiasson, VD på xPlot.

-----

Eventet arrangeras av Borås INK som är en av fyra inkubatorer som startat initiativet NEST för att driva på utvecklingen av en hållbar textilindustri. NEST består av Borås INK, eXpression Umeå, Sting i Stockholm och xPlot i Lund.
28.5.24
|

MIMIK vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget MIMIK som genom användargenererade digitala kloner, låter kunder prova kläder i endigital miljö på ett lustfyllt sätt och på så vis bidra till mer hållbar konsumtion, minskade returer och ökade vinstmarginaler.

Read more
22.1.24
|
Lars Mattiasson

Framtidens Mode designer

Hur påverkas skapandet när modebranschen digitaliseras?

Read more
10.1.24
|
Lars Mattiasson

‍Skapa en hållbar textil-& modeindustri. Anmäl dig till NEST!

Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och måste gå från överproduktion till en mer hållbar, on-demand baserad produktion och cirkulära affärsmodeller. För att möta dessa utmaningar och driva branschen mot en hållbar framtid, öppnar NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry) upp för ansökningar till 2024 års bootcamp. Programmet är öppet för entreprenörer som vill bidra till denna förändring i textil- och modebranschen.

Read more
1.3.23
|
Anneli Xie

Missa inte Smarts Stora Kunskapsdag – för kreatörer!

Den 15 mars kommer vara fullproppad med inspiration och information för dig som är kultur- och konstskapare. Här finns idéer kring att skapa projekt, hitta finansiering, europeiska samarbeten och digitalisering – missa inte Smarts Stora Kunskapsdag!

Read more
30.1.23
|

Livepodd 15/2: Fashion Transformation - Digitalt mode & gaming

Den 15 februari kl. 11:30–12:15 sänder vi live från xPlot i Lund för en paneldiskussion om de spännande och framväxande möjligheterna inom digitalt mode och gaming – och hur detta kan hjälpa modebranschen att ställa om. Anmäl dig här!

Read more
15.12.22
|

Slow vs. Fast: Framtidens textilproduktion

Förra veckan höll NEST ett spännande panelsamtal om framtidens textilproduktion. Slow vs. fast fashion: hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är egentligen hållbart? Se samtalet här!

Read more
15.6.22
|
Anneli Xie

"We want to understand the textile industry's challenges within research"

How do we make the fashion industry more sustainable? In the fashion industry, finding holistic solutions in collaborations across borders might be the missing key. We visit Selma Maric and Kim Nygård at MAX IV to hear more about textile research.

Read more
10.6.22
|

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.

Read more
2.5.22
|
Anneli Xie

Time-traveling app Be Here Then wins Creative Business Cup Sweden 2022!

A time machine in your pocket, Be Here Then is the winner of the 2022 Creative Business Cup Sweden! Founder and CEO, Charlotte Rodenstedt, tells us about her creative journey and the future for her company.

Read more