10.6.22
|

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.

När juryns röster räknats samman stod det klart att RecoMended vann NEST-pitchfinal som genomfördes digitalt den 2 juni. Vinsten innebär att bolaget får ett stipendium på 75.000 kr att använda för att utveckla verksamheten.

−    Det är roligt att få stötta ett hållbart företag i början av sin tillväxtresa. Vi ser stora möjligheter med den service RecoMended erbjuder och bidrar till de systeminställningar som behövs i branschen, säger Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO.

14 bolag pitchade inför en jury bestående av Sandra Roos, KappAhl, Emma Garrote Fredman, Gina Tricot, Stefan Ilkovics, Jonas Larsson, Science Park Borås, Jennie Rosén, Swedish Fashion Council, Magnus Rehn, STING, Cecilia Tall,TEKO och Stefan Diner, Borås INK.

RecoMended består av Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och RikardLedin som grundat bolaget för att erbjuda en märkesoberoende one-stop-shop för textila reparationer riktad mot både privat- och företagskunder. Detta ska möjliggöras med hjälp av innovativa, storskaliga och automatiserade reparation-och uppfräschningsmetoder tillsammans med attraktiva order- och logistiklösningar.

−    Vi på RecoMended är ödmjukt överlyckliga att tilldelats förstaplatsen bland så många intressanta och talangfulla bidrag. Vår affärscoach via NEST, Oskar Riby har bidragit till attväxla upp vår verksamhet till en ny nivå och det hade vi aldrig kunnat göra utan honom. Förstaplatsen i NEST kommer bli en stark vind i vårt segel för att utveckla vårt bolag och därmed ta storskaliga, textila reparationer in i nästa generation. Nu kör vi!, säger Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och Rikard Ledin, RecoMended.

I pitchfinalen medverkade de bolag som under våren deltagit iNEST-katapultprogram – ett intensivt program med affärscoachning, bootcamp och nätverkande för startups och entreprenörer som erbjuder olika lösningar för att bidra till att ställa om textil- och modeindustrin till att bli mer hållbar.  

−    RecoMended är en värdig och viktig vinnare för hela textilindustrins omställningsförmåga. Både hård- och mjuk varuinnovation som löser ett viktigt problem gällande förlängning av livscykel på redan existerande produkter med hög grad av automation. Ur ett NEST-perspektiv summerar vi denna första omgång av katapulten som mycket lyckad. Vi fick fler och starkare ansökningar än vad vi vågat hoppas på. Det framgick tydligt på vår bootcamp att startups i denna sektor saknar och kan dra enormt värde av det community vi bygger inom textil- och modeindustrin. Stora idéer blir stora affärer när likasinnade möts och jobbar tillsammans vilket ärett måste om vi ska klara högt uppställda klimatmål, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

Våren 2023 kommer NEST-katapultprogram tillbaka. Vinnova finnsäven då med som finansiär men NEST målsättning är också att knyta starkare band till näringslivet som kommer få chansen att utmana entreprenörer att lösa hållbarhetsproblem som finns i deras verksamheter idag.

−    Saknade vi något som vi hoppas se mer av nästa omgång i början av 2023 så är det innovationer utifrån som möjliggör lösningar i produktionsledet såsom energiförsörjning, vattenrening och kemikalier. Men det nätverk som byggts upp under denna omgång borgar för att de kommer attraheras framåt, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

28.5.24
|

MIMIK vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget MIMIK som genom användargenererade digitala kloner, låter kunder prova kläder i endigital miljö på ett lustfyllt sätt och på så vis bidra till mer hållbar konsumtion, minskade returer och ökade vinstmarginaler.

Read more
22.1.24
|
Lars Mattiasson

Framtidens Mode designer

Hur påverkas skapandet när modebranschen digitaliseras?

Read more
10.1.24
|
Lars Mattiasson

‍Skapa en hållbar textil-& modeindustri. Anmäl dig till NEST!

Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och måste gå från överproduktion till en mer hållbar, on-demand baserad produktion och cirkulära affärsmodeller. För att möta dessa utmaningar och driva branschen mot en hållbar framtid, öppnar NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry) upp för ansökningar till 2024 års bootcamp. Programmet är öppet för entreprenörer som vill bidra till denna förändring i textil- och modebranschen.

Read more
1.3.23
|
Anneli Xie

Missa inte Smarts Stora Kunskapsdag – för kreatörer!

Den 15 mars kommer vara fullproppad med inspiration och information för dig som är kultur- och konstskapare. Här finns idéer kring att skapa projekt, hitta finansiering, europeiska samarbeten och digitalisering – missa inte Smarts Stora Kunskapsdag!

Read more
30.1.23
|

Livepodd 15/2: Fashion Transformation - Digitalt mode & gaming

Den 15 februari kl. 11:30–12:15 sänder vi live från xPlot i Lund för en paneldiskussion om de spännande och framväxande möjligheterna inom digitalt mode och gaming – och hur detta kan hjälpa modebranschen att ställa om. Anmäl dig här!

Read more
15.12.22
|

Slow vs. Fast: Framtidens textilproduktion

Förra veckan höll NEST ett spännande panelsamtal om framtidens textilproduktion. Slow vs. fast fashion: hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är egentligen hållbart? Se samtalet här!

Read more
29.11.22
|
Anneli Xie

Nu kan du söka till NEST 2023!

Den 7 december kickar vi igång NEST 2023 med ett event om Framtidens Textilproduktion och vad slow vs. fast fashion innebär. Samtidigt öppnar vi upp för anmälningar till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.

Read more
15.6.22
|
Anneli Xie

"We want to understand the textile industry's challenges within research"

How do we make the fashion industry more sustainable? In the fashion industry, finding holistic solutions in collaborations across borders might be the missing key. We visit Selma Maric and Kim Nygård at MAX IV to hear more about textile research.

Read more
2.5.22
|
Anneli Xie

Time-traveling app Be Here Then wins Creative Business Cup Sweden 2022!

A time machine in your pocket, Be Here Then is the winner of the 2022 Creative Business Cup Sweden! Founder and CEO, Charlotte Rodenstedt, tells us about her creative journey and the future for her company.

Read more