10.1.24
|
Lars Mattiasson

‍Skapa en hållbar textil-& modeindustri. Anmäl dig till NEST!

Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och måste gå från överproduktion till en mer hållbar, on-demand baserad produktion och cirkulära affärsmodeller. För att möta dessa utmaningar och driva branschen mot en hållbar framtid, öppnar NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry) upp för ansökningar till 2024 års bootcamp. Programmet är öppet för entreprenörer som vill bidra till denna förändring i textil- och modebranschen.

NEST, startat 2021 av Borås INK, eXpression Umeå, Xplot i Lund och Sting i Stockholm, och kombinerar expertis inom tech och textil för att skapa en plattform som främjar tillväxtbolag. Dessa bolag ska kunna erbjuda nya lösningar som bidrar till nödvändiga förändringar inom textilbranschen.

Programmet går nu in i sin tredje upplaga och erbjuder deltagarna möjligheten att delta i bootcamps, affärsutvecklingslabb, nätverkande och mycket mer. Det avslutas med en pitchfinal där den mest lovande startupen kan vinna ett stipendium på 75 000 kr från TEKO, samt ytterligare finansieringsmöjligheter upp till 300 000 kr och stöd från arrangörerna och deras nätverk.

”Detta är en unik möjlighet för alla som bär på en affärsidé som berör Textil- & Modeindustrin. Den textila värdekedjan är lång och här finns plats för alla oavsett om du jobbar inom branschen eller inte. Modeindustrin behöver lära från andra industrier för att ställa om och jag ser stora möjligheter till förändring genom att korsa kunskaper från områden som Gaming, AI, nya material, produktion och återvinning, säger Lars Mattiasson, affärscoach från xPlot”

NEST bootcamp 2024 äger rum i Textile Fashion Center i Borås den 14-15 mars, med föreläsningar och demonstrationer av senaste forskningen och innovationerna. Det inkluderar även en speciell middag för nätverkande mellan deltagare, partners, politiker och andra nyckelaktörer.

NEST stöttas av Textilhögskolan i Borås, Science Park Borås och TEKO och bland partners finns Textilia, Association of Swedish Fashion Brands, och ledande företag som Sandqvist, Södra, OnceMore®, Gina Tricot och Kappahl. Dessa partners bidrar inte bara i bootcamp och middagar, utan är även en del av juryn i pitchfinalen.

En viktig målsättning med NEST är att underlätta samarbeten mellan startups och etablerade företag för att accelerera övergången till en hållbar industri. Ett exempel på detta är KappAhls nyliga samarbete med RecoMended, vinnare av NEST 2022 pitchfinalen.

→ Läs mer på NEST här.
→ Ansök direkt här.

Har du frågor kontakta Lars Mattiasson på xPlot: lars@xplot.se eller 0766 109573

28.5.24
|

MIMIK vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget MIMIK som genom användargenererade digitala kloner, låter kunder prova kläder i endigital miljö på ett lustfyllt sätt och på så vis bidra till mer hållbar konsumtion, minskade returer och ökade vinstmarginaler.

Read more
22.1.24
|
Lars Mattiasson

Framtidens Mode designer

Hur påverkas skapandet när modebranschen digitaliseras?

Read more
1.3.23
|
Anneli Xie

Missa inte Smarts Stora Kunskapsdag – för kreatörer!

Den 15 mars kommer vara fullproppad med inspiration och information för dig som är kultur- och konstskapare. Här finns idéer kring att skapa projekt, hitta finansiering, europeiska samarbeten och digitalisering – missa inte Smarts Stora Kunskapsdag!

Read more
30.1.23
|

Livepodd 15/2: Fashion Transformation - Digitalt mode & gaming

Den 15 februari kl. 11:30–12:15 sänder vi live från xPlot i Lund för en paneldiskussion om de spännande och framväxande möjligheterna inom digitalt mode och gaming – och hur detta kan hjälpa modebranschen att ställa om. Anmäl dig här!

Read more
15.12.22
|

Slow vs. Fast: Framtidens textilproduktion

Förra veckan höll NEST ett spännande panelsamtal om framtidens textilproduktion. Slow vs. fast fashion: hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är egentligen hållbart? Se samtalet här!

Read more
29.11.22
|
Anneli Xie

Nu kan du söka till NEST 2023!

Den 7 december kickar vi igång NEST 2023 med ett event om Framtidens Textilproduktion och vad slow vs. fast fashion innebär. Samtidigt öppnar vi upp för anmälningar till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.

Read more
15.6.22
|
Anneli Xie

"We want to understand the textile industry's challenges within research"

How do we make the fashion industry more sustainable? In the fashion industry, finding holistic solutions in collaborations across borders might be the missing key. We visit Selma Maric and Kim Nygård at MAX IV to hear more about textile research.

Read more
10.6.22
|

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.

Read more
2.5.22
|
Anneli Xie

Time-traveling app Be Here Then wins Creative Business Cup Sweden 2022!

A time machine in your pocket, Be Here Then is the winner of the 2022 Creative Business Cup Sweden! Founder and CEO, Charlotte Rodenstedt, tells us about her creative journey and the future for her company.

Read more